• 'Het kampioensfeest gaat er komen'

 • Het besluit van de KNVB om de competitie te bevriezen is in Veenendaal met gemengde gevoelens ontvangen. Iedereen lijkt te begrijpen dat voetbal tijdens deze coronacrisis écht maar een bijzaak is, maar bij De Merino's zien ze daardoor wel de promotie door hun neus geboord worden. ,,Maar", zegt De Merino's-middenvelder Joop de Bruin. ,,Het kampioensfeest gaan we straks -als we weer samen mogen komen- alsnog vieren."

  © door Jeroen van der Veer RegioSportVeenendaal.nl

  De ploeg uit de tweede klasse lijkt van de Veenendaalse clubs de grootste 'verliezer'. De Merino's stond bovenaan in hun competitie en leek na de degradatie direct weer te promoveren. Leek, want het besluit van de KNVB zorgt ervoor dat de Veenendalers volgend seizoen opnieuw in de tweede klasse uitkomen.

  BUIKSCHUIVER ,,Natuurlijk is dat teleurstellend", aldus De Bruin. ,,Maar het besluit om niet meer te voetballen is logisch. Wel had ik gehoopt dat de nummers één zouden promoveren en de laatsten gingen degraderen. De KNVB heeft anders besloten en dat hebben we te accepteren. Het is niet anders. We moeten nu onze frustratie en teleurstelling omzetten in iets positiefs. En veel belangrijker: zorgen dat we gezond blijven. Daarna zien we wel verder."

  Door het besluit krijgen bijvoorbeeld Ryan Holman en trainer Jan Gaasbeek geen afscheid op het veld. ,,Maar wees niet bang", benadrukt De Bruin. ,,We gaan alsnog een feest vieren en ook Gaasbeek gaat een buikschuiver maken. We stonden nu eerste en als we zogenaamd de terechte kampioen zouden zijn, moeten we dat volgend jaar ook maar laten zien."

  Wij zijn dan misschien wel geen kampioen, maar klagen? Nee, nooit. Door het virus zijn veel mensen erger getroffen.

  NIET ZEUREN Die mening wordt gedeeld door Dries van der Klift. Hij is achter de schermen dé grote man bij De Merino's en kon zich vinden in de argumenten van de KNVB. ,,Wij zijn dan misschien wel geen kampioen, maar klagen? Nee, nooit. Door het coronavirus zijn veel mensen erger getroffen. Ik ben dan ook de laatste die hier over gaat zeuren. Wel vind ik het jammer, ook voor ons tweede. Zij stonden ook eerste, maar goed: het is niet anders."

  GEZOND BLIJVEN Bij GVVV is men vooral blij dat er duidelijkheid is, benadrukt linksback Taoufik Adnane. In de groepsapp werd veel over de hervatting van de competitie gesproken, maar die gesprekken zijn nu niet meer nodig. ,,We hadden hoop dat we nog aan de slag konden gaan. Of wij goed wegkomen met dit besluit? Welnee. We stonden er dan misschien niet goed voor, maar er waren nog tien duels te spelen. Wij waren echt niet gedegradeerd, hoor."
  Net als bij De Merino's vraagt men zich bij GVVV ook af hoe ze hun vertrekkende spelers en trainer moeten bedanken. ,,Zij, en zeker Wilco den Hartog, verdienen een mooi afscheid. Hoe we dat gaan doen, weten we nog niet. We moeten nu vooral gezond blijven en zelf maar zorgen dat we in beweging blijven. Zo ben ikzelf gaan mountainbiken; wist ik veel dat ik dit leuk zou vinden, maar je moet toch wat. Zat ik gisteren zomaar opeens 16 kilometer lang op de fiets. Het moet niet gekker worden."

  Zo ben ikzelf gaan mountainbiken; wist ik veel dat ik dit leuk zou vinden, maar je moet toch wat. VOETBAL IS BIJZAAK ,,De standpunten van de KNVB kan ik volledig volgen", aldus VRC-trainer Jan Gaasbeek. ,,Hier hield ik ook al rekening mee. Niemand promoveert of degradeert; dat lijkt mij het meest eerlijke. Misschien zijn er mensen die het daar niet mee eens zijn, maar moeten we het daar echt over hebben? Door het coronavirus vechten mensen voor hun leven; dat is veel belangrijker."
  De trainer van de tweedeklasser vindt voetbal momenteel écht maar bijzaak en hij weet dat zijn spelers daar ook zo over denken. Momenteel is de oefenmeester druk bezig met verzinnen hoe hij zijn spelers kan motiveren om te blijven bewegen. ,,Het seizoen is klaar, dus waar doe je het dan voor? Het nieuwe seizoen begint over vier maanden, dus het is nu even improviseren. Ook daar komen we wel weer uit, maar het belangrijkste: we moeten met z'n allen gezond blijven."

  VREEMD GEVOEL ,,Het voelt niet goed om blij te zijn", zei DOVO-trainer Scott Calderwood gisteravond tegen RegioSportVeenendaal.nl. ,,Ik ben trainer geworden bij DOVO om op eigen kracht in de derde divisie te blijven. Natuurlijk is het fantastisch dat ons doel, handhaven, gelukt is... maar toch voelt het vreemd."

  Op deze manier komt er een raar einde aan een goede samenwerking en dat vind ik wel jammer

  WAARDERING Teammanager William van Stempvoort kan zich vinden in bovengenoemde collega's en neemt hierdoor stilletjes afscheid bij sv Panter. ,,We hadden onze pijlen gericht op de laatste periode, al weet ik niet of dat echt haalbaar was. Dat ik op deze manier afscheid neem, voelt wel wat vreemd ja. Van die jongens kreeg ik al een appje: 'Dankjewel William voor alles, we zijn blij dat je opgedonderd bent'. Kan ik wel waarderen, haha. Op deze manier komt er een raar einde aan een goede samenwerking en dat vind ik wel jammer." 

  ONWERKELIJKE SITUATIE Voor Dennis Koorn komt er door het besluit van de KNVB een einde aan een korte periode bij voetbalvereniging Veenendaal. Hij was aar interim-trainer en stond slechts een wedstrijd aan het roer. ,,Ongeslagen", lacht de oefenmeester. ,,Het is doodzonde dat de competitie ophoudt, maar ik begrijp het volledig. Met dit scenario had ik al rekening gehouden. Ik heb het goed naar mijn zin gehad en volgens mij is de rust teruggekeerd en is er weer een positieve vibe. Hopelijk kan ik de komende tijd mijn bagage gebruiken om de club vooruit te helpen. Advies geven over het beleid of zo. Het is een onwerkelijke situatie waar niemand op heeft gehoopt, maar we moeten er het beste van maken."