• We hebben een tweede vertrouwenscontactpersoon (VCP)

 • Na lang zoeken kunnen we meedelen dat we, naast Corneline, nog een vertrouwenscontactpersoon (VCP) aan onze commissie mogen toevoegen en wel Frank Auée.

  Na de startpresentaties van alle jeugdteams door de trainers werd de vacature VCP onder de aandacht gebracht en dat heeft geresulteerd dat Frank dacht, dit past mij wel. Na een verhelderend gesprek gehad te hebben met Corneline (VCP) en Paul (VP) heeft Frank besloten om de functie aan te gaan.


  Ook Frank gaat via NOC*NSF Academie voor Sportkader de cursus Vertrouwenscontactpersoon vereniging volgen.
  Bij Voetbalvereniging De Merino’s willen we een veilige sportomgeving, voor alle leden en hun ouders die gezellig bij ons komen sporten. De VCP is binnen onze vereniging het eerste aanspreekpunt voor iedereen die een vraag heeft over, of te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag. De VCP fungeert als eerste opvang voor leden (sporters, ouder van sporters, toeschouwers, kaderleden, vrijwilligers en bestuur) met een klacht of een vraag. Zij bieden een luisterend oor, geven raad en verwijzen door voor geschikte hulp. Daarnaast adviseren en stimuleren zij de club, in samenwerking met de Vertrouwenspersoon (VP), om preventieve maatregelen te nemen. De VCP zal niet zelf inhoudelijk de klacht(en) behandelen, wel zullen zij de weg naar een goede oplossing proberen te geven.
  Wij begeleiden trainers, begeleiders en vrijwilligers en vertellen ze hoe ze moeten/kunnen handelen. Ook leren ze om grensoverschrijdend gedrag te herkennen en eventueel te voorkomen. Het is soms moeilijk te onderscheiden, maar we willen met zijn allen alert blijven en een veilige omgeving creëren voor al onze leden!

  We zien, helaas, in de media steeds nieuwe incidenten van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag.
  Grensoverschrijdend gedrag is een moeilijk te definiëren begrip. Het gaat om gedragingen waar één van de partijen niet (vrijwillig) mee instemt. Dit kan op fysiek, emotioneel, seksueel of financieel vlak zijn. Soms met grote gevolgen voor het slachtoffer. Het komt zowel offline als online voor.


  Grensoverschrijdende gedrag kan voor een slachtoffer heel onprettig en soms zelfs traumatisch zijn.

  Heb je te maken met (seksueel) grensoverschrijdend gedrag? Weet dat jij hier nooit schuldig aan bent en dat je je niet hoeft te schamen. Het kan zijn dat je niet weet hoe je moet reageren op het moment dat je ermee te maken hebt. Dit is heel normaal. Toch is het goed om te proberen duidelijk jouw grenzen aan te geven.
  Vind je dit lastig, of weet je niet hoe je dit het beste kunt doen? Maak het dan bespreekbaar, zoek hulp bij iemand die jij vertrouwt. Als je het niet met een naaste durft te bespreken, kun je ook altijd contact opnemen met (één van) onze vertrouwenscontactpersonen, door ze een mail te sturen naar vcpcorneline@demerinos.nl of vcpfrank@demerinos.nl, ze nemen dan spoedig contact met je op, of door ze aan te spreken op de club.


  Weet dat je er niet alleen voor staat!